La Cetățuia, iubim copacii. Îi iubim, în primul rând, pentru că ne înconjoară, deci ne sunt familie de atâția ani. Așadar, le știm poveștile, le știm potecile și sunetele din fiecare anotimp. Iar rîndurile de față chiar despre asta sunt – despre povești. Poveștile neștiute ale unor copaci.

Sub semnătura lui Adam Węgłowski, Przekrój (cea mai veche revistă de cultură din Polonia) publică un material intitulat Eyes of Green. Articolul spune poveștile a 21 de copaci din toată lumea. Dacă aveți 8-10 minute răgaz, citiți-l. Dacă nu, preluăm noi câteva dintre aceste povești, pe scurt. Sperăm să vă deschidă apetitul 🙂

În Toscana, există un copac de peste 600 de ani – un monument al istoriei, dar și al literaturii. Sub acest copac (foto mai jos) de 24 de metri, Carlo Collodi a scris o parte din ”Aventurile lui Pinocchio”.

Sub acest copac, Juius Caesar se pare că ar fi tras un pui de somn în urmă cu peste 2000 de ani. Se întâmpla în orașul istoric Lo, din Belgia de azi.

Copacul de mai jos se numește Hibakujumoku. Copacul-supraviețuitor al Japoniei. Oamenii de știință au spus că după ce bombele atomice din cel de-Al Doilea Război Mondial au lovit, majoritatea copacilor au fost distruși. În Hiroshima, au rezistat între 10 și câteva zeci de specii, printre care și acesta.

În satul galez Llangernyw, există o specie de copac despre care se spune că are peste 1500 de ani. Localnicii spun că ale sale crengi servesc drept gazdă pentru un spirit malefic pe nume Angelystor. Dacă de Halloween se întîmplă să te nimerești sub acest copac, vei auzi o voce misterioasă care va rosti numele sătenilor ce urmează să moară în anul următor. Interesant, nu? 🙂

Restul poveștilor le puteti citi în articol.

Cât despre noi, avem numai povești de bine la cetățuie: ne facem pâinea noastră, avem bucătari de top și abia așteptăm să vă primim cum se cuvine.

Copacii și poveștile lor